BREAKING

Utorak, 27 veljače, 2024
Tech

Dobre i loše strane Muskovog AI-a Grok

Elon Musk – genijalac koji ne poznaje dosadu

Elon Musk je osoba koja ne prestaje iznenađivati javnost svojim inovacijama i idejama koje često prelaze granice uobičajenog. Njegova sposobnost da u trenu pređe od briljantnog do neobičnog i natrag može se usporediti s brzim mečem stolnog tenisa. Najnoviji Muskov poduhvat je umjetna inteligencija bazirana na sadržaju platforme X (nekada poznate kao Twitter), nazvana Grok, za koju se vjeruje da će uzburkati svijet konverzacijskih AI tehnologija.

U svijetu gdje se često događa da se proizvodi i usluge kopiraju jedni od drugih, rezultirajući u ponudi koja postaje sve sličnija i dosadnija, Muskov pristup je osvježavajući. On radi mnogo toga, ali dosada definitivno nije na njegovom repertoaru, osim naravno kada je riječ o njegovoj kompaniji “The Boring Company”.

Grok – AI koji obećava zabavu

Grok, Muskova najnovija inovacija, obećava biti AI koji će korisnicima pružiti zabavu i smijeh. Pretpostavlja se da će, ukoliko Grok zaživi kako je zamišljeno, unatoč početnim problemima i mogućim padovima sustava, biti odličan način za razvedravanje tijekom putovanja ili dok ubijamo vrijeme. U svijetu gdje prevladavaju negativne vijesti, poput ratova i političkih sukoba koji su gotovo bolni za čitanje ili gledanje, malo humora može biti dobrodošlo.

Međutim, Grok ima i svojih problema. Prvo, za korištenje Groka potrebno je biti pretplatnik X Premium usluge, što košta 16 dolara mjesečno. ChatGPT, s druge strane, košta 20 dolara mjesečno, ali se čini da nudi više sadržaja i integrira se u Microsoft Office uz dodatnu mjesečnu naknadu.

Najava Groka sugerira da će AI uključivati stvarnoznanje s platforme X/Twitter, no informacije s te platforme rijetko sadrže odgovore na postavljena pitanja. Otkako je Musk u velikoj mjeri ukinuo moderatore na platformi, točnost i kvaliteta sadržaja su se smanjile, a individualna zaštita od nepravilnih napada je nestala. To znači da su podaci za treniranje Groka vjerojatno ozbiljno kompromitirani.

Grok može biti zabavan, ali ako se od njega očekuje da obavlja stvaran posao, možda neće biti od velike pomoći i može dovesti do problema ako povuče neprimjerene tweetove od neprijateljski nastrojenih stranih državljana ili osoba koje ne filtriraju ono što objavljuju.

Zanimljivo je da je Musk bio jedan od onih koji su smatrali da bi trebalo napraviti pauzu u razvoju AI tehnologija jer je smatrao da je tehnologija vrlo opasna. AI treniran na temelju tweetova mogao bi biti upravo ona vrsta opasnosti koju je Musk smatrao zabrinjavajućom. Čini se kao da želi stvoriti samoispunjavajuće proročanstvo stvaranjem AI-a koji bi mogao nanijeti veliku štetu ako se trenira na ogromnoj količini neprijateljskih, upitnih ljudskih i botovskih akcija i ponašanja.

Microsoft Surface Laptop Studio 2 – umjetničko djelo tehnologije

Nakon što je prvotno predstavio Surface Laptop Studio 2, autor je dobio priliku isprobati ga zahvaljujući Microsoftu koji mu je poslao uređaj. Ovo iskustvo iz prve ruke potaknulo je dodatnu recenziju.

Surface Laptop Studio 2 ne samo da ima jednu od najljepših stranica proizvoda koje je autor vidio izvan Applea, već je i sam proizvod pravo umjetničko djelo. Izgleda kao da je izrezbaren iz jednog bloka aluminija. Najdraža stvar prilikom korištenja ovog laptopa je kantileverirani ekran, koji podsjeća na dugogodišnji omiljeni laptop autora, HP Spectre Folio. Prednost kantileveriranog ekrana je u tome što se može preklopiti i prekriti tipkovnicu, omogućujući korištenje uređaja kao tableta.

Surface Laptop Studio 2 koristi Intelov procesor 13. generacije, koji nema NPU, ali Microsoft je u proizvod ugradio vlastiti NPU, što bi trebalo pružiti određene prednosti jednom kada se dobije pristup Microsoft Copilotu.

Trajanje baterije prilikom gledanja filmova trebalo bi biti blizu 20 sati, posebno ako je PixelSense zaslon isključen. Pri obavljanju redovitih mješovitih radova, trebali biste dobiti blizu 10 sati rada. PixelSense zaslon je jedinstven za Microsoft i ima ono što kompanija smatra optimalnom veličinom, rezolucijom i brzinom osvježavanja za Windows.

Tipkovnica i touchpad su industrijski standard, što znači da su izvrsni; teško je pronaći lošu tipkovnicu ili touchpad u ovoj cjenovnoj klasi.

Surface Laptop Studio 2 ima nekoliko značajki koje ga čine prikladnim za video konferencije, poput automatskog kadra, zamućenja pozadine i stvaranja kontakta očima.

Jedna zanimljiva stvar je da, poput većine Surface proizvoda, koristi magnetski napajanje, tako da ako se spotaknete o kabel, kabel, a ne laptop, leti s stola. To je način na koji je autor slomio svoj prvi Apple laptop prije nego što je Apple imao ovu značajku.

S težinom od gotovo 5 funti, ovaj laptop nije lagan i nije tako jednostavan za nošenje kao HP Folio, ali će značajno nadmašiti HP po performansama.

Cijena počinje nešto ispod 2.000,00 dolara i može se približiti 4.000,00 dolara ovisno o konfiguraciji.

Na kraju, ako volite crtanje, ovo je jedno područje u kojem proizvod zaista sjaji. Ima prostor za pohranu olovke (autor je stalno gubi) i izvrsne performanse olovke. Iako autor nije naslijedio umjetnički gen od svoje majke, s postojećim AI programima koji mogu stvarati umjetnost iz jednostavnih crteža, poput SketchAI, možda će se ponovno zainteresirati za crtanje.

U svakom slučaju, Microsoft Surface Laptop Studio 2 je ponovno Proizvod tjedna!

Related Posts