BREAKING

Utorak, 28 studenoga, 2023
Ljepota i zdravlje

Evo što alkohol radi vašem tijelu

Kako alkohol utječe na mozak i živčani sustav

Alkohol je tvar koja ima snažan utjecaj na mozak i živčani sustav. Kada konzumiramo alkohol, on se brzo apsorbira u krvotok i putuje do mozga, gdje izaziva promjene u kemijskim procesima i aktivnosti živčanih stanica. Ove promjene mogu imati različite učinke na naše tijelo.

Jedan od prvih učinaka pića na mozak je smanjenje suzdržanosti. To znači da piće umanjuje našu sposobnost da kontroliramo svoje ponašanje i donosimo razumne odluke.

Osobe koje su konzumirale pića koja utječu na svijest mogu postati impulzivne i nepromišljene, što može dovesti do rizičnih situacija i neodgovornog ponašanja. Također, piće koje često konzumiramo može imati negativan utjecaj na našu sposobnost fokusiranja i pamćenja, što može otežati obavljanje svakodnevnih zadataka.

Drugi značajan utjecaj na mozak je promjena razine neurotransmitera, tvari koje prenose signale između živčanih stanica, koja se javlja kao rezultat konzumacije određenih pića. Povećanje razine neurotransmitera poput dopamina, koji je povezan s osjećajem zadovoljstva i nagrade, moguće je uz konzumaciju određenih tvari. To može objasniti zašto mnogi ljudi osjećaju ugodu i opuštenost nakon konzumiranja alkohola.

Međutim, dugotrajna konzumacija alkohola može dovesti do smanjenja razine neurotransmitera, što može uzrokovati osjećaj tuge, anksioznosti i depresije.

Osim toga, alkohol može oštetiti živčane stanice u mozgu. Dugotrajna konzumacija alkohola može dovesti do smanjenja volumena mozga i promjena u strukturi mozga. Ove promjene mogu utjecati na našu sposobnost učenja, pamćenja i razmišljanja. Također, alkohol može uzrokovati upalu mozga i povećati rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Utjecaj alkohola na živčani sustav također može uzrokovati fizičke simptome poput drhtanja ruku, nesigurnog hoda i problema s ravnotežom.

Ovi simptomi su posljedica oštećenja živaca koji kontroliraju mišiće. Dugotrajna konzumacija alkohola može dovesti do kroničnih neuroloških poremećaja poput alkoholne neuropatije.

U zaključku, alkohol ima snažan utjecaj na mozak i živčani sustav. Konzumacija alkohola može dovesti do promjena u kemijskim procesima i aktivnosti živčanih stanica, što može utjecati na našu sposobnost kontrole ponašanja, koncentraciju, pamćenje i razmišljanje. Također, alkohol može oštetiti živčane stanice i uzrokovati fizičke simptome. Stoga je važno biti svjestan utjecaja alkohola na naše tijelo i konzumirati ga umjereno, ako uopće.

Utjecaj alkohola na jetru i probavni sustav

Kada je riječ o utjecaju alkohola na jetru i probavni sustav, posljedice mogu biti ozbiljne. Jetra je organ koji ima ključnu ulogu u metabolizmu alkohola. Kada piće stigne do jetre, enzimi u njoj ga razgrađuju i pretvaraju u manje štetne tvari. No, dugotrajno i pretjerano konzumiranje pića koja sadrže tvar koja može izazvati oštećenje jetre može preopteretiti taj organ i dovesti do njegovog oštećenja.

Konzumacija određenih pića može dovesti do upale jetre, poznate kao alkoholni hepatitis.

Ova upala može dovesti do oštećenja jetrenih stanica i smanjenja njihove funkcije. Simptomi upalne bolesti jetre uzrokovane konzumacijom alkohola mogu obuhvaćati umor, smanjenje želje za hranom, osjećaj mučnine, povraćanje i nelagodu u trbuhu. U težim situacijama, upala jetre uzrokovana konzumacijom alkohola može se razviti u stanje ciroze jetre, što predstavlja trajno oštećenje jetre.

Osim toga, konzumacija pića koja sadrže etanol može dovesti do poremećaja u funkcioniranju probavnog sustava. Konzumacija alkohola može iritirati sluznicu želuca i uzrokovati gastritis, upalu želučane stijenke. To može rezultirati simptomima poput žgaravice, bolova u trbuhu i mučnine.

Dugotrajna konzumacija alkohola također može povećati rizik od razvoja čira na želucu.

Alkohol također može utjecati na apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Dugotrajna konzumacija alkohola može oštetiti crijevnu stijenku i smanjiti sposobnost crijeva da apsorbira hranjive tvari poput vitamina i minerala. To može dovesti do nedostataka hranjivih tvari i drugih zdravstvenih problema.

Osim toga, alkohol može uzrokovati dehidraciju. Alkohol je diuretik, što znači da potiče izlučivanje tekućine iz tijela.

To može dovesti do dehidracije i neravnoteže elektrolita. Dehidracija može uzrokovati umor, glavobolju, vrtoglavicu i druge simptome.

U zaključku, alkohol ima štetan utjecaj na jetru i probavni sustav. Dugotrajna i pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do upale jetre, oštećenja jetrenih stanica i ciroze jetre. Također, alkohol može uzrokovati probleme s probavnim sustavom poput gastritisa i čira na želucu. Dugotrajna konzumacija alkohola također može oštetiti crijevnu stijenku i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari. Stoga je važno biti svjestan utjecaja alkohola na jetru i probavni sustav te konzumirati ga umjereno, ako uopće.

Posljedice konzumiranja alkohola na srce i kardiovaskularni sustav

Kada je riječ o posljedicama konzumiranja alkohola na srce i kardiovaskularni sustav, važno je biti svjestan potencijalnih rizika. Alkohol može imati štetan utjecaj na srce i povećati rizik od razvoja različitih kardiovaskularnih bolesti.

Jedan od utjecaja pića koje se konzumira na srce je povećanje krvnog tlaka. Konsumiranje pića koja sadrže tvar koja može izazvati privremeno povećanje tlaka u krvi može dovesti do opterećenja srca.

Redovita konzumacija pića koja sadrže tvar koja može utjecati na promjenu krvnog tlaka tijekom dužeg vremenskog razdoblja može rezultirati stalno povišenim krvnim tlakom, što predstavlja čimbenik rizika za nastanak srčanih bolesti kao što su srčani udar i moždani udar.

Osim toga, piće koje izaziva opuštanje i euforiju može imati utjecaj na ritam rada srca. Konsumiranje pića koja sadrže supstancu koja utječe na promjenu ritma srca može dovesti do nepravilnog srčanog ritma, poznatog kao aritmija. Ova nepravilnost srčanog ritma može povećati rizik od srčanih problema i može biti posebno opasna za osobe koje već imaju srčane bolesti.

Redovito konzumiranje pića koja sadrže etanol može uzrokovati povećanje razine lipida u krvotoku. Alkohol može povećati razinu triglicerida, vrste masnoća koje se nalaze u krvi.

Povišene razine triglicerida mogu povećati rizik od razvoja ateroskleroze, stanja u kojem se masne tvari nakupljaju na stijenkama krvnih žila i otežavaju protok krvi. To može dovesti do srčanih bolesti poput koronarne bolesti srca.

Također, alkohol može utjecati na ravnotežu krvnih ugrušaka. Konzumacija alkohola može povećati razinu faktora zgrušavanja u krvi, što može povećati rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Krvni ugrušci mogu blokirati protok krvi i dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Važno je napomenuti da umjerena konzumacija alkohola, posebno crvenog vina, može imati blagotvoran učinak na srce. Crveno vino sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti srca od oksidativnog stresa. Međutim, važno je naglasiti da se umjerena konzumacija odnosi na jedno piće dnevno za žene i do dva pića dnevno za muškarce.

U zaključku, alkohol može imati štetan utjecaj na srce i kardiovaskularni sustav. Dugotrajna konzumacija alkohola može povećati rizik od visokog krvnog tlaka, nepravilnog srčanog ritma, povišenih razina masnoća u krvi i stvaranja krvnih ugrušaka. Umjerena konzumacija crvenog vina može imati blagotvoran učinak na srce, ali važno je pridržavati se preporučenih smjernica za umjerenost.

Related Posts