BREAKING

Utorak, 27 veljače, 2024
Tech

Google čini veliki korak prema svijetu bez lozinki uvođenjem nove postavke Passkey.

Google uvodi ključeve pristupa kao standard za prijavu

Google je u utorak zadao još jedan udarac tradicionalnim lozinkama objavivši da će ključevi pristupa postati zadana metoda prijave za osobne račune. To znači da će korisnici prilikom prijave na svoje osobne račune vidjeti poziv za stvaranje i korištenje ključa pristupa – obično skeniranje lica, otisak prsta ili PIN – kao i opciju “Preskoči lozinku kada je to moguće” uključenu u postavkama njihovog računa.

Ključevi pristupa predstavljaju značajan napredak u metodama biometrijske autentifikacije, no Google će korisnicima omogućiti da se odreknu njihove upotrebe isključivanjem postavke za preskakanje lozinke. Prema blogu koji su napisali stariji menadžer proizvoda Sriram Karra i menadžer grupe proizvoda Christiaan Brand, ključevi pristupa su 40% brži za korištenje od lozinki i oslanjaju se na vrstu kriptografije koja ih čini sigurnijima.

Google je također otkrio da je jedna od najneposrednijih prednosti ključeva pristupa ta što ljudima štedi glavobolju sjećanja na sve te brojeve i posebne znakove u lozinkama. Ključevi pristupa su također otporni na phishing, dodali su.

Utjecaj Googleove odluke na industriju i sigurnost

Odluka Googlea vjerojatno će imati valoviti učinak kroz cijelu tehnološku industriju. Svaki put kada Google ažurira zadane postavke, ne samo da to značajno povećava upotrebu te stavke na Googleovim platformama, već prisiljava i druge glavne igrače, poput Microsofta, da odgovore.

Unatoč prednostima koje ključevi pristupa nude potrošačima i tvrtkama, usvajanje tehnologije bilo je sporo. “Od više od milijardu web stranica koje postoje, samo oko 55 trenutno podržava ključeve pristupa”, rekao je Darren Guccione, izvršni direktor Keeper Securityja. Ovo ograničeno podržavanje može se pripisati nekoliko faktora, uključujući podršku temeljne platforme, promjene na web stranicama i činjenicu da to nije zadana postavka, pa korisnik mora poduzeti akciju da konfigurira ili postavi.

Put prema bezlozinkoj budućnosti

Uvjeti za ubrzanje usvajanja izgledaju povoljno. Infrastruktura za korisnike uglavnom je na mjestu sada kada su Apple, Google i Microsoft lansirali operativne sustave koji podržavaju ključeve pristupa. Sada će vlasnici web stranica morati prilagoditi svoje infrastrukture kako bi primili ključeve pristupa kako bi usvajanje ubrzalo za unutarnju i vanjsku upotrebu.

Nastavak obrazovanja i usvajanja od strane vodećih igrača poput Googlea nastavit će potvrđivati hitnost usvajanja ključeva pristupa jer će korisnici zahtijevati tu pogodnost. Sljedećih šest mjeseci bit će važan prozor za usvajanje. Potrebno je nastaviti se fokusirati na stvaranje univerzalnosti preko platformi za aplikacije i usluge kako bi programeri mogli lako implementirati autentifikaciju ključem pristupa.

Guccione je razmišljao da će usvajanje ključeva pristupa biti slično usvajanju kreditnih kartica. Danas, baš kao što gotovina koegzistira s kreditnim karticama i beskontaktnim plaćanjima, ključevi pristupa mogu koegzistirati s tradicionalnim lozinkama. Kako svijest raste i tehnologija napreduje, možemo očekivati postupno povećanje usvajanja, ali to neće biti brzo i trebat će vremena prije nego što postane sveprisutno. Kreditne kartice su sada raširene, ali gotovina još uvijek postoji. Možemo očekivati isto za ključeve pristupa u doglednoj budućnosti.

Related Posts