BREAKING

Utorak, 27 veljače, 2024
Tech

Muskov poduhvat otkriva ‘Grok’, konkurenta ChatGPT-u s karakterom.

Elon Musk i njegov AI projekt Grok

Elon Musk, poznat po svojim inovativnim poduhvatima u tehnološkom svijetu, nedavno je putem svoje kompanije za umjetnu inteligenciju xAI najavio lansiranje nove generativne AI platforme pod nazivom Grok. Ovaj AI motor, predstavljen u subotu, mogao bi postati ozbiljan konkurent vodećim imenima u polju umjetne inteligencije, poput ChatGPT-a, Barda i Claudea. Grok je, kako tvrdi tim xAI, modeliran prema “Autostoperskom vodiču kroz galaksiju” i namijenjen je odgovaranju na gotovo svako pitanje, a što je još teže, čak i predlaganju pitanja koja bi trebalo postaviti.

Tim je na svojoj online objavi istaknuo da je Grok dizajniran da odgovara na pitanja s dozom duhovitosti i da ima pobunjenički prizvuk, te su upozorili korisnike da ga ne koriste ako ne vole humor. Također su naglasili jedinstvenu i temeljnu prednost Groka, a to je njegovo stvarno vremensko poznavanje svijeta putem X [Twitter] platforme. Grok će, kako tvrde, odgovarati i na “začinjena” pitanja koja većina drugih AI sustava odbija.

Utjecaj humora i pobunjeničkog duha na konkurentnost AI-a

Iako se čini da ni pobunjenički duh ni humor sami po sebi neće dati prednost Groku u odnosu na etablirane lidere u domeni, Greg Sterling, suosnivač Near Medije, web stranice za vijesti, komentare i analize, smatra da će ključna biti sposobnost Groka da nadmaši ChatGPT ili da obavi korisne stvari koje drugi AI sustavi ne mogu. Dizajn koji uključuje humor i pobunjenički stav može biti dio brendiranja i komunikacijske strategije Groka, a njegov utjecaj na konkurentnost ovisit će o preferencijama ciljanog tržišta i specifičnom kontekstu, primjećuje Mark N. Vena, predsjednik i glavni analitičar u SmartTech Researchu.

Vena ističe važnost razmatranja da je industrija umjetne inteligencije raznolika i obuhvaća širok spektar primjena i slučajeva upotrebe. Neki kupci mogu cijeniti nekonvencionalan ili humorističan pristup, dok će drugi prioritet dati pouzdanosti, performansama i sigurnosti. Usprkos neobičnom pristupu, uspjeh Groka ovisit će o njegovoj sposobnosti da pruži vrijednost i učinkovito zadovolji potrebe svojih korisnika.

Provokativni odgovori i korištenje podataka s Twittera

Odgovaranje na “začinjena” pitanja još je jedna značajka koja vjerojatno neće podići Groka iznad njegovih konkurenata. Sterling smatra da će Muskovi tehnološki sljedbenici to cijeniti i da bi to moglo generirati kontroverze i medijsku pažnju, ali to neće biti nikakva konkurentska prednost ili prekretnica. Postavlja se pitanje tko određuje što je previše začinjeno za prezentaciju i kome, te hoće li postojati smjernice prikladne dobi ili će to postati slobodno za sve što potencijalno može prenijeti štetne ili iskrivljene informacije ranjivim osobama ili populacijama.

Korištenje podataka s X/Twittera kao vrijednog resursa u izgradnji Grokovog velikog jezičnog modela neki stručnjaci dočekali su sa skepsom. Rob Enderle, predsjednik i glavni analitičar Enderle Grupe, ističe da su podaci na Twitteru loše kvalitete, pa će točnost Groka biti vrlo varijabilna. Vena napominje da postoje i prednosti i nedostaci korištenja podataka s X/Twittera. Grok će pružati uvide u stvarnom vremenu jer podaci s Twittera pružaju informacije u stvarnom vremenu, što je vrijedno za ostanak ažuriran s trenutnim trendovima, vijestima i javnim sentimentom.

Grok je samo dio šire strategije za Muska, tvrdi Luke Richey, suosnivač i glavni vizionarski direktor u Gravity Jacku. Musk pokreće mnogo elemenata odjednom, a Grok je samo dio mnogo veće slike. Njegova trenutna retorika služi privlačenju pažnje na ono što radi, planira AI temeljen OS u nebu koji će upravljati automobilima, prometom i financijskim sustavima na blockchainu i na X, a to je samo prva faza.

Related Posts